Başbakana Memurlar İçin Soru Önergesi Verildi!

FARK1

Balıkesir Milletvekili Sayın Ahmet Duran BULUT, Başbakan  Sayın Recep Tayip ERDOĞAN ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından  yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede;

Enflasyon farkı yapılmadan gerçekleştirilen toplu sözleşmede memuru olumsuz etkilediğini belirterek;

Buna göre, ilk 4 ayda enflasyon %4.96 olurken, memurlarımıza enflasyon farkı yansıtılmamış ve bu sebeple memur maaşlarında aylık net 60 lira civarında bir kayıp olmuştur.

Mayıs ve Haziran aylarıyla birlikte enflasyon sebebiyle oluşan kaybın daha da artması beklenmektedir.

1- Yılın ilk 4 ayında enflasyonun artmasıyla memur maaşlarında büyük oranda kayıpların yaşandığı;

2-Gerçekleşen enflasyon farklarının maaşlara yansıtılması konusunda bir çalışmanın olup olmadığı sorulmuştur.

Diğer soru önergesinde;

Yapılan araştırmalara göre; 2002 yılında bugüne memur maaşlarının reel olarak %16,7 eridiğini ortaya koymaktadır.   Araştırma TÜİK’in yıllık enflasyon ve büyüme rakamları ile Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı memur maaşları temel alınarak gerçekleştirilmiştir.

Buna göre 2002 yılı başlangıç olarak alındığında 2013 yılı sonu itibarıyla son 11 yılda TÜFE’nin toplam %160,4 arttığı belirlenirken, ülke ekonomisininde reel olarak %69 oranında büyüdüğü ortaya konmaktadır.

Ekonomik gelişmeyi açıklayan bu iki oran birlikte değerlendirildiğinde 2002 yılından 2013 yılı sonuna kadar Türkiye ekonomisinin reel olarak %340,2 olarak genişlediğini buna karşın memur maaşlarına yapılan ortalama artışların %277, 1 ile bu oran oldukça geride kaldığı görülmektedir.

Bu rakamlar, son 11 yılda memur maaşlarının ülke ekonomisindeki büyümenin %16,7 gerisinde kaldığını başka bir ifadeyle memur maaşlarının 2002 yılında bugüne kadar %16,7 eridiğini ortaya çıkarmaktadır. Son bir yılda memur maaşlarının  döviz karşısında %15 değer kaybına uğradığı yazılan önergede, memur maaşlarının enflasyona yenik düştüğünü memur, emekli ve sabit gelirlinin büyümeden pay alamadığını bu nedenle de gelirlerin reel olarak azaldığı gözlemlenmektedir.  Araştırmada; “Bir ekonomide çalışanların gelirlerinin yalnızca enflasyon kadar artması, vatandaşları ancak zamlardan korurken ekonomik genişleme ve refah artışından pay alınmamasına ve gelir dağılımının dar ve sabit gelirliler aleyhine bozulmasına yol açacak bir durumdur, denilmiştir.

Anlaşılacağı üzere Memur Sen Konfederasyonu özellikle son yıllarda kamu işvereniyle toplu sözleşmelerde gerekli ve kapsayıcı  çalışma ile dirayet göstermemiş hükumet tarafından önerilen her teklifi kabul görmüş bu da kamu çalışanını fakirliğe sürüklemiştir. Siyasal sendikacılığın varlık sebebi olan “bağımlılık” gerçeği çalışanları bu olumsuzlukla karşı karşıya bırakmış  gereken düzeyde toplu sözleşme masasında istenen kazanım elde edilmemiştir.

Kamu çalışanları için duyarlılık gösteren değerli Millet Vekili Sayın Ahmet Duran BULUT’a özverisi için sendika olarak teşekkür ediyor, bundan sonra da çalışanları sesi olması, haklarımızın verilmesi noktasında gerekli sıkıntılarımızın dillendirilmesi ve çözüm üretilmesi için önayak olmasını istiyoruz.

Tüm kamu çalışanlarına saygıyla duyurulur.

Önerge-1 Resmi tıklayın

1_enflasyon_farki