Çalışan Memur Virüs Nedeniyle Kara Kara Düşünüyor; Ya Bana da Bulaşırsa…

18 Mart itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre koronavirüs vakalarının sayısı 200 bin, virüsün neden olduğu COVID-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bini aştı. 18 Mart itibariyle Türkiye’de tespit edilen koronavirüs vakası 191, hayatını kaybedenlerin sayısı 2 olarak açıklandı.

Ülkemizde ilk, ortaokullar ile liseler 16 Mart-23 Mart tarihleri arasında tatil edildi. Öğrenciler ara tatil sonrası uzaktan eğitim almaya devam edecek. Ayrıca İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla 16 Mart Pazartesi saat 10.00 itibariyle de 81 ilde topluluğun bir arada bulunabilecek her türlü faaliyetler geçici süreyle durduruldu.

Halka ülke dışına seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Türkiye şu an İran, Irak, Çin, Güney Kore, İtalya, İspanya, Almanya, Fransa, Belçika, Norveç, İsveç, Danimarka, Avusturya, Hollanda, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsviçre, İrlanda ve Mısır’la uçuşları 21 Nisan’a kadar durdurdu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, yeni koronavirüs tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namazlara ara verildiğini açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı 19 Mart’ta, Cuma günü ile kandil gecesi cami ve mescitlerin kapalı tutulacağını ve Cuma namazı için sala da okunmayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Koronavirüsü toplantısı sonrası vatandaşa çağrıda bulunarak, “Mecburiyeti bulunmayan hiçbir vatandaşımız , tehdit ortadan kaldırılıncaya kadar evinden çıkmamalı, kimseyle temas etmemelidir.” dedi.

Çalışan memur tedirgin; ya bana da bulaşırsa…

Son yılların en hızlı yayılan hastalığına karşı süratle önlemler alınırken çalışan memur gün içerisinde “ya bana da bulaşırsa” tedirginliği içinde. Kamu hizmeti sunmak için gün içerisinde toplu araçlarla ulaşım yapmak, kurum içinde ortak kullanım (masa, kapı, wc vb.) alanlarında bulunmak ve toplu yerde yemek yeme zorunluluğu çalışanın virüse bulaşma riskini artırıyor.

Binlerce kamu çalışanı mesai sonrası gün içerisinde temasta bulunduğu her türlü riski evde varsa kronik rahatsızlığı bulunan eş, çocuk ve yaşlı ebeveynlerine bulaştırma olanağına sahip oluyor. Böylesi durumda alınan önlemlerin hedeflenen amaca ortak olmayacağının, etkili önlem alınmak isteniyorsa olabilecek her türlü riskin değerlendirilerek ortadan kaldırılması eve virüs riskini taşıma ihtimali bulunan tüm kamu çalışanlarının da idari izinli sayılması gerektiğini düşünüyoruz.