Diyanet 2020 yılına ait sadakayı açıkladı. Memurun fakirlik içinde yaşadığı bir kez daha kanıtlanmış oldu

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, yapılan değerlendirmeler neticesinde fıtır sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından verildiği hatırlatıldı. Mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarında bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 2020 yılı ramazan ayı fıtır sadakası 27 lira olarak belirlenmesine karar verildiği kaydedildi.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklama sonrası gözler bir kez daha memurun aldığı maaşa döndü.

Buna göre örneğin, 657 sayılı Kanununa tabi görev yapan 13/1 derecesinde, dört kişilik ailede, eşi çalışmayan bir Hizmetli memurun geçinmesi imkansız hale gelmiştir. Hesaplanan bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı 27 TL olduğundan, dört kişilik aylık asgari gıda ihtiyacı: 27x4x30=3.240,00 lira olarak karşımıza çıkmaktadır. 2020 yılı Mart ayında aynı derece ve kriterlere sahip bir hizmetlinin aldığı net maaşı ise 3.794,94 lira. Gıda harcamasını ele geçen net maaştan çıkardığında 3.794,94 eksi 3.240,00 =554,94 lira kalıyor. Kalan 554,94 lira ile memur aylık kira, ulaşım, iletişim, giyim, sağlık, ev eşyası gibi zorunlu giderlerini karşılamak zorunda.

Memur, oluşan fakirlikle başa çıkmasını ve geçinmesini kısa olsa da zamana yayması adına geleceğini satın alarak bankalardan yüksek faizli krediler çekerek veya başka yollardan borçlanarak ayakta kalmak zorunda bırakılıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığınca da desteklenen günün şartlarında geçinmeyi imkansız kılan her dönem ortalama memur maaşlarına yapılan yüzde 3 ve yüzde 4 gibi komik rakamlara imza atan bu kötü tablonun oluşmasından son beş dönemdir Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasına oturan genel yetkili Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Sendikası sorumludur.

Bu iç açıcı görünmeyen tablonun memura azda olsa nefes aldırabilmesi için, 2020 yılı için verilen %4+4 ve 2021 için verilen %3+3 maaş zammının revize edilerek insanca yaşanır rakama çıkartılmalıdır veya ilave ödeme yapılmalıdır.