Eşit Haklar Sendikası Olarak Taleplerimiz; Engelleri Birlikte Aşalım

Türkiye’de on milyona yakın engelli vatandaşımız mevcut. Engellilikten ziyade engellenmekten kaynaklanan sorunlar henüz ortadan kaldırılmış değil. “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” ve “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” engelliler için farkındalık oluşturmak için kutlansa da ülke olarak engelli vatandaşlarımıza saygı gösterme ve kabullenme sorunu yaşıyoruz.

Avrupa Birliği ülkelerine kıyasla ülkemizde engellilere yönelik eğitim sorunu ve istihdam gibi önemli sorunlar bulunmaktadır.

Kısa veri olarak;

AB ülkelerinde ilkokuldan sonra okulu bırakan engelli oranı %25. Bu oran İsveç’te %11’ken, Türkiye’de %60 civarında. AB’de engellilerin %29,9’u yoksulluk/sosyal dışlanmışlık riski altında, Türkiye’de bu oran %77,1’dir. Kısıtlı imkana sahip olup çalışmayan engelli birey vatandaşlarımız ise yüzdelik dilimde oldukça yüksek düzeyde.

Kamuda istihdam edilen toplam engelli sayısı 56 bin 500 olarak biliniyor iken çalışanların çoğunluğunun ataması, engel durumuna uygun araştırılmadan yapılmaktadır. Engel durumuna uygun görevde olanların ise yardımcı cihaz yetersizliği ve uygun çalışma ortamı sorunu yaşanmaktadır. Her iki durumda da İdareciler tarafından engel durumlarına uygun olmayan görevlere zorlandıkları bilinmektedir.

Engelleri birlikte aşmak için taleplerimiz;

1- Kamuda Hizmetli kadrosunda çalışan engellilerin mevcut kadrolarının sınav yönetmeliğine tabi tutulmadan G.İ.H. kadrosuna dönüştürülmesi.

2- Engeli bulunan kamu görevlilerine derece yükselmesinin 2 yılda bir yapılması, hizmet süresi en az 10 yıl olan engelli kamu görevlilerine derece ve kademe sınırlaması olmaksızın yeşil pasaport verilmesi.

3- Emekliliğe hak kazanan engellinin emekli aylığı ile emeklilik ikramiyesinin hizmet süresine bakılmaksızın 25 yıl üzerinden hesaplanması (25 yıldan fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları sürenin dikkate alınması).

4- Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığının en son almakta olduğu maaşı kadar alması.

5- Engellilerin motorlu taşıt alımlarında rakam sınırlandırılması ile birlikte KDV’nin kaldırılması.

6- Engellilerin sürekli kullanmak zorunda olduğu medikal malzemelerin küçük bir kısmını SGK karşılamakta olup bu miktarın ortadan kaldırılarak tamamının SGK tarafından karşılanması.

7- Kamuda görev yapan ve servis hizmetinden yararlanmayan engelli ve ağır engelli, özellikle tekerlekli sandalye ile işine gelip giden kamu görevlilerine uygun (liftli) personel aracı sağlanması.

Yukarıda belirtilen taleplerimizle gerek 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün, gerekse 10-16 Mayıs Engelliler Haftasının farkındalığı artırması temennisi ile engelli bireylerin ve engelli kamu çalışanlarının daha iyi şartlarda yaşaması, insan onuruna uygun çalışma şartlarına sahip olmaları, pozitif ayrımcılık zemininde beklentilerinin karşılanması noktasında 2020 yılının yeni bir milat yılı olmasını istiyoruz.

Bu düşüncelerle Eşit Haklar Sendikası olarak tüm engellilerin Dünya Engelliler Haftasını kutluyoruz.