Memur karagünlerden geçecek; 2020 yılı için verilen maaş zammı TCMB’nın tahminlerinin altında kaldı

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal yılın ilk enflasyon raporunu sundu. Uysal enflasyonun yıl sonunda yüzde 8,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Uysal her ne kadar “Enflasyonu düşürmeye odaklı, sıkı bir politika duruşu ve güçlü bir politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı öngörülmektedir”, “Parasal duruş, ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir” ifadelerini kullansa da, belirleyici faktörlerin dışarıdan olacağı biliniyor. Suriye’nin İdlib vilayetinden Türkiye’ye yönelik artan göç baskısı ve koronavirüsün piyasalarda yarattığı tedirginlik Türk Lirası üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. Dolar/TL 6, 00 seviyesinde işlem görüyor.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Uysal Enflasyon Raporu sunumunda da bu duruma işaret ederek “Son dönemde öne çıkan jeopolitik gelişmeler Türk lirasının seyri üzerinde yukarı yönlü risk oluştururken, küresel büyüme görünümü, jeopolitik gelişmeler ve Çin’deki salgın hastalığa ilişkin haber akışına bağlı olarak ham petrol fiyatları üzerinde her iki yönde de riskler bulunmaktadır” dedi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında İşveren (Hükumet)’ nin 2020 yılı ilk ve ikinci altı ayı için önerdiği  %4+4 zam teklifine itiraz etmeyerek başarısız bir performans sergileyen Memur Sen-Eğitim Bir Sen kamu çalışanlarının ekonomik olarak canını yakmaya devam ediyor. Yapılan anlaşma sonrası yukarıda yapılan açıklama ile birlikte maaş zammı şimdiden erimeye başlarken verilen zam yıllık enflasyon tahminlerin bile gerisinde kalarak memuru bir kez daha hüsrana uğratmış oldu.