Eyüp Akın-Milli Eğitim Bakanlığına Bir Öneri…!

Yıl boyunca çalışıyor, her gün aynı yüzle aynı bina, aynı iş yükü içinde boğuluyoruz. İnsan sosyal bir varlık olması sonucu yılda bir defa da olsa tatile çıkıp stresten monotonluktan kurtulmak istiyor. Her insan, eğlence ve sosyal aktiviteleri katılmak,  farklı yemekler ve içecekler tatmak, işyerindeki yoğunluktan ve sorunlardan uzaklaşarak dinlendirici bir tatil de yapmak ister

Peki memurların tatil yapma olanakları neler? Memurlar üzerinde yapılan akademik çalışmalar incelendiğinde temel sonuç olarak ekonomik nedenlerden dolayı tatile gidememektedirler. İyi bir tatil için uzun dönemde planlama ve finansal bakımdan bir tasarrufu gerektirmektedir. Aylık ihtiyaçlarını ancak karşıladıkları için bu tasarrufu yapamamaktadırlar.

Araştırmadan memurlar için çıkan ikinci çarpıcı sonuçsa bu durum uzun vadede psikolojik ve sosyal engeller oluşturarak kendini bu yöndeki turizm faaliyetlerine kapatmaktadırlar.

Araştırmadan çıkan üçüncü çarpıcı sonuçsa memurlar ekonomik sebeplerden ötürü tatillerini daha basit düzeye indirgeyerek memleketlerine akraba ziyaretleri yaparak daha çok doğada piknik yaparak geçirmeyi tercih ediyorlar.

Milli eğitim bakanımıza seslenmek istiyorum, bakanlık olarak  Turizm Bakanlığı vasıtasıyla tatil yerleriyle anlaşmalar yapmasını istiyoruz. Bu anlaşmalar neticesinde indirimler ve taksit seçenekleri ile hem ekonomik hem de psikolojik ve sosyal engelleri kaldırarak  iyi bir tatil yapmamıza olanak sağlayabilir. Bunun için kurum her yıl farklı bir tatil bölgeleri belirleyerek personelin turizm faaliyetine aktif katılım sağlayabilir. Milli eğitim bakanlığı kurum personel sayısı olarak büyük bir organizasyon olduğundan kişilerin bireysel olarak katılamayacakları turizm faaliyetlerine katılması sağlanabilir. Seçeneklerin tanınması satın alma davranışına da katkı sağlayacaktır

Böyle bir tatil sonrası eğitim faaliyetlerine dinlenmiş ve motive olmuş  dayanıklılığımızı artmış bir şekilde başlayabiliriz. Bu durumda kuşkusuz hem pisko-sosyal sağlığımıza hem örgüt bağlılığına katkıları olacaktır.  Kişisel olarak çalışma performansının artmasına; daha üretken ve yenilikçi fikirler ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir.

Ayrıca  turizm organizasyonları, pazarlama hizmetleri, konaklama ve ulaştırma hizmetleri, yiyecek ve içecek faaliyetleri, perakende satış mağazaları ve çeşitli animasyon etkinlikleri gibi birbirinden farklı faaliyetleri bir şemsiye altında toplayan turizm endüstrisinin gelişimine de katkı sağlamış olacaktır.

Eyüp AKIN / Genel Sosyal İşler Başkanı