Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı; Memur maaşındaki erime daha da fazlalaştı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,68, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 5,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,70 artış gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 9,05 ile haberleşme, yüzde 10,21 ile eğitim ve yüzde 11,03 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 29,31 ile ulaştırma, yüzde 22,27 ile ev eşyası ve yüzde 19,20 ile sağlık oldu.

Memur maaşı enflasyon karşısında Mayıs ayında da eridi.

Bilindiği üzere, yetkili sendika ile kamu işvereni tarafından imzalanan toplu sözleşme gereğince memurlar, 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3 ikinci altı ay için yüzde 3 zam aldı. Yüzde 3 zammı aşan enflasyon ise ilk dönem sonrasında zam farkı olarak memura verilecektir. Ancak enflasyon daha üçüncü ayında Toplu Sözleşme gereği memura verilen yüzde 3 oranını aşmış oldu. Aşan enflasyon oranı memurun maaşına aylık olarak yansıtılmadığından üçüncü aydan itibaren memur maaşında enflasyon karşısında erime meydana geldi.

Ocak ayı enflasyonu yüzde 1,68, Şubat ayında yüzde 0,91, Mart ayında yüzde 1,08, Nisan ayında yüzde 1,68 olarak açıklandı. Nisan ayıyla birlikte dört ayda enflasyon artışı toplamda yüzde 5,35 oldu. Artan enflasyon oranı- Memura verilen zam hesaplamasında: %5,35 – %3= %2,35 maaş zammını aşmış oldu. Memur böylelikle yüzde 3 zammını aşan yüzde 2,35 zammı aylık bazda almadığından dolayı daha üçüncü aydan itibaren hak kaybı yaşamaktadır. Örneğin, 6 bin TL maaş alan bir memur sadece mayıs ayında 6000 TL X 2.35 / 100 = 141 TL hak kaybı yaşamış oluyor. Örnek maaşın 4., 5. ve 6. aylarına bakacak olur isek maaştaki tahmini kayıp, 422 TL olacaktır.