TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.39 arttı. Memur maaşına enflasyon farkı yansıması nasıl olacak?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 1,36 arttı. Yıllık enflasyon yüzde 11.39 oldu.

TÜİK verilerine göre , tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,39 ve on iki aylık ortalama Yıllık en düşük artış %2,98 ile haberleşme grubunda gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, %3,74 ile eğlence ve kültür, %6,69 ile ulaştırma ve %7,68 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %21,41 ile alkollü içecekler ve tütün, %20,86 ile çeşitli mal ve hizmetler ve %14,45 ile konut oldu.

2020 yılı Ocak ayında yüzde 1,35, Şubat ayında yüzde 0,35, Mart ayında yüzde 0,57, Nisan ayında yüzde 0.85 Mayıs ayında ise 1.36 oranında enflasyon arttı. Haziran ayı ile beraber enflasyonun yüzde 4’ü aşması durumunda, memurlar aşılan miktarda enflasyon farkı alacak.

2020 yılı için açıklanan ilk beş ayının toplamında enflasyon yüzde 4,48 artmış durumda. İlk 6 ayda çıkacak enflasyon yüzde 4’ü aşması durumunda, memurlar aşılan miktarda enflasyon zammı almış olacak.