Sayın Ziya Selçuk Milli Eğitim Bakanı olarak göreve başladığı ilk aylarında torpil maddesi olarak bilinen ve çalışanlar arasında sıkça şikayet konusu olan 657 Sayılı Kanununun 76. Maddesini çalıştırmayacağını söylemiş, masasında atama bekleyen bazı isimleri geri göndererek bakanlık çalışanlarına büyük umut aşılamıştı. Kısacası bu haksız ve de hukuksuz atamaları yapmayarak gündem olmuştu. Artık 76. Maddeden atama yapılmayacaktı. Bir umut rüzgârı biranda tüm bakanlık (merkez ve taşra) teşkilatını sardı. Çok geçmeden 76. Madde yine gündeme geldi, bu kez gündem ‘atama’ idi.

Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’nin kapsayıcı olarak en büyük bakanlığıdır,  bakanlığın işleyişinden de fevkalade haberdarım. Dile kolay 23 yılım bu bakanlığa hizmet yaparak geçti ve de geçiyor. Bakanın tüm ipleri eline alması epeyce zaman alıyor, hatta geçmiş zaman bazı bakanlar bakanlığın işleyişi içine bile sokulmadılar. Belki de iyi niyetle bakanlık yapacaklarını düşündüler ancak bakanlıkta dönen hukuksuzluklar ve kul hakkına girmeler farkında olmasalar bile kendi dönemlerindeki günah tabelasına isimleri çoktan yazılmıştı.

Günah tabelasını oluşturanların etkisi her dönem oldu ve maalesef oluyor. Sınavsız şube müdürü atamaları, sayman atamaları, müdür atamaları, müdür yardımcısı atamaları…   Liste uzar gider. Saydığım ve sayamadığım birçok kadroya zikredilen madde kapsamında sıkça sınavsız atama yapılmaktadır. Her bir atamanın etrafında dönen hikâyeler, etkilenen çalışanlar ve yitip giden umutlar.

Bu haksızlığa dur diyecek tek makam varsa o da Milli Eğitim Bakanının kendisidir. Her dönem emeklilik, istifa, ölüm vb. durumlar sebebiyle her kademede mutlaka boşluklar oluşur. Bu münhal kadrolara 5442 sayılı Kanun’la gayet tabii geçici görevlendirmeler yapılarak geçiştirmek mümkün. Biriken ihtiyaçlar gerek görevde yükselme olsun gerekse unvan değişikliği sınavı olsun açılır, yapılır ve sonuçlanır. Zaten Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmelikleri mevcut üstelik çalıştırılmasında da hiçbir sakınca yok. Kimsenin günahına girmeye ne gerek var?

Özellikle sayman kadrolarına yapılan haksız atamalar ayyuka çıkmış durumda. 14 üncü yılına girdik hala bu kadroya yönelik herhangi bir görevde yükselme sınavı açılmış değil, sınava girmek isteyenlerin sabır taşları çatladı.

Sayın bakana buradan çağrımdır lütfen ama lütfen başta sayman kadrolarına olmak üzere diğer kadrolara sınavsız atama yapmayın bu bir kul hakkıdır ve de çok çetin bir haktır, yapmayın!

Ahmet YILDIZ/Genel Başkan

Not: İlgili yazı aynı zamanda www.kamugündemi.com adresinde yayınlanmıştır.

Genel Başkan Ahmet YILDIZ’dan Bakan Ziya SELÇUK’a Önemli Çağrı; Sayın Bakan Kul Hakkıdır, YAPMA!” için 6 Yorum

1. Biz çalışanlar saymanlık sınavı açılacak beklentisi hayali içinde bekleyeduralım; işte geçtiğimiz günlerde yapılan bir yeni sayman atama duyurusu daha

Not: Bu şekilde yapılmış olan sayman atamalarındaki çelişkili durumlar;
    1-Daha önce duyuru yapılmadan oldu bitti yapılan atamalar ile bu duyuru ile yapılan atamalar bir mağduriyet oluşturmuştur, birisi hiç duyuru yapılmadan yapılmış diğeri duyuru ile yapılmış. Burda bir keyfiyet söz konusudur.
    2-Duyuruya çıkan illere sadece bu ilde çalışanların başvurularının kabul dilmesi diğer illerden başvuruların kabul edilmemesi bir fırsat eşitsizliğidir.
    3-Şeflikte geçen süreler; kimisi en az bir yıl diyor kimisinde şeflik kadrosunda görev yapmış /yapıyor olmak diyor.

Velhasıl bu tarz atamalar yapılmaya devam edilecek ve GYS ile sayman atama umudu bitmiş durumda. Bakanlıktan bu haksızlıklara son vermesi talebinde bulunulması ve bu tarz yapılan tüm atamalar için yukarıdaki gerekçelerle hukuki süreç başlatılması elzemdir. Bütün memur çalışanlarından oluşan sendikalar el birliği ile bu haksızlığa dur demelidir.

2. CEZA VE TEVKİFEVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2 yılda bir düzenli olarak GYS sınavı açıyor bu yıl da 2021 yılında yine sınav açtı 25 sayman kadrosunu sınavla alıyor MEB ise torpille sayman ataması yapıyor. MEB’de son bir yılda neredeyse 100 kişi sınavsız sayman kadrosuna ataması yapıldı.
    MEB’in Eğitim Çalışanlarına verdiği önem ve değere bakar mısınız? Bunun nedeni sizce ne olabilir?

3. Sayın Başkanım
    MEB Döse Sayman atamalarında yapılan hülleli atamalar ve haksızlıklara dur denmesini istiyoruz objektiflik ve kul hakkı yenmemesi için var olan boş kadrolar (tabi torpilli gizli gizli atamalardan sonra boş kadro kaldıysa) için 2021 yılında GYS sınavı açtırılması için desteklerinizi bekliyoruz. Konuyu gündemde tutarsanız belki birileri bu haksızlıklara dur demek zorunda kalır. Bu haksızlık bizleri umutsuzluğa itiyor. Saygılar.

4. http://dhgm.meb.gov.tr/www/31122020-tarihi-itibari-ile-dose-isletmeleri-acma-kapatma-islemleri/icerik/552

an itibariyle 2020 yıl sonu boş kalan sayman kadrosu sayıları yayınlandı. Önceki dönemlerde açıklanan boş kadro sayılarıyla kıyasladığımızda şu an neredeyse boş kadro kalmamış. Açık gözler dayısı olanlar kapışmış. Bu haksızlıktır. Adaletsizliktir. Ve bir macera da böylece sona ermiş oldu. Haksız ve objektif olmayan oldu bittilerle atandı hepsi, ne diyelim. Kul hakkını yiyenleri ve yenmesine göz yumanları Allaha hava ediyorum.

5. Bence çok güzel bir makale ve serzeniş. Lafa gelince Hz Ömer adaletini klavuz edinenler bu feryadı ne zaman duyacak. Ahirette mi? Kamu makamlarına atamalar kimsenin inisiyatifine bırakılmasın.

Önemli ricamdır bu feryadı siyasetçilere iletmek en akilane yoldur. Bu konuyu TBMM de gündeme getirmeleri gerekir. Çok vahim bir durum var ortada. Kadrolar birilerine hiç bir kriter aranmadan sırf adamım ayağına el altından peşkeş çekildi ve çekilmeye devam ediliyor. Bu feryat ancak siyasiler tarafından duyurulur, yoksa nereye yazarsanız yazın. Bildiklerinden vazgeçmez onlar.