Genel Başkan Ahmet Yıldız’ın Sayman Atama Yöntemine İlişkin Sert Tepkisi

Milli Eğitim Bakanlığı kadroları arasında en tartışmalı kadroların başında kuşkusuz Sayman kadrosu gelmektedir. Tartışmalı hale gelmesinin sebebi ise 2007 yılından itibaren bu kadroya yönelik görevde yükselme sınavlarının yapılmamasıdır. Genel geçerliği olmayan kriter ve çokta tevessül edilmeyen 657 sayılı Kanunun 76. Maddesi kapsamında münhal bulunan kadrolara atama yapılmaktadır.

Liyakat, şeffaflık ve eşitlikten uzak olan bu yöntemi diğer bakanlıklar çalıştırmaz iken Milli Eğitim Bakanlığı başta Sayman kadroları olmak üzere birçok kadroya bu madde kapsamında atama yapmaktadır.

Sınavsız atama şekline en fazla sendikamız ve sendikamız genel başkanı Ahmet Yıldız itiraz etmektedir. Sınavsız Sayman atamasının en son Burdur İli Oğuzhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğüne yapılacağına ilişkin Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü resmi sitesinde yayımlanması ile zaten var olan tepki daha da katlanmış oldu.

İşte Genel Başkan Ahmet Yıldız’ın Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğine aykırı yapılan atamaya ilişkin sert tepkisi

Genel Başkan Ahmet Yıldız’ın Sayman Atama Yöntemine İlişkin Sert Tepkisi” için 3 Yorum

1. T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İşletmeler Dairesi Başkanlığı 14/12/2001
    SAYI :B.08.0.İDB.0.28.01.00.200.0.2001/6330
    KONU :DÖSE İşletmeleri Saymanlık Hizmetlerinin Birleştirilmesi

Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle, kamu kesiminin yeniden yapılandırılması çalışmaları ve ” Türkiye’nin Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı ” doğrultusunda yapılmakta olan genel uygulama kapsamında; Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumların bünyesindeki döner sermaye işletmelerinin malî ve muhasebe iş ve işlemlerinin, il veya ilçe bazında bir veya birden fazla sayman tarafından yürütülmesi, buna bağlı olarak da döner sermaye saymanlığı sayısının azaltılması konusu, Maliye Bakanlığının talebi üzerine değerlendirilmiş, döner sermaye saymanlığı sayısının 1073’den 484’e indirilmesi ve yeni uygulamaya 01/01/2002 tarihinden itibaren geçilmesi ilgi (c) onay ile uygun bulunmuş, durum ilgi (d) yazımız ile Maliye Bakanlığına da bildirilmiştir.
    ……..————-üstteki yazı alıntıdır.—-

Üstte bir kısmını belirttiğim yazı ile MEB tarafından ekonomik nedenlerle 2002 yılında 1073 saymanlık birleştirilip 484 merkez saymanlığa bağlanmış merkez saymanlığa bağlı bu saymanlıkların işlemleri merkez saymanlık ve bu saymanlığın kadrolu saymanı tarafından yürütülmekte. Şu an itibariyle bünyesinde döner sermaye kurulmuş fakat sayman Kadrosu verilmeyen yani döner sermayesi olup sayman normu mevcut olmayan yüzlerce okul var. (01 Temmuz 2021 itibariyle 750 civarındaki döner sermaye saymanlığı olan okul ve kurumun işlemleri merkez saymanlar eliyle yürütülüyor.) Bu sayıya hali hazırda 40 küsür de sayman kadrosu münhal bulunan saymanlıklar var.
    Yeni Kurulan DÖSE İşletmelerinin tamamında ve önceki dönemlerde kurulan DÖSE İşletmelerinin büyük bir çoğunda sayman (döner sermaye) kadrosu normu yok, bunların iş ve işlemleri merkez saymanlıklarca yürütülmekte. Bir sayman belki 7-8 okulun birden işlemlerine bakıyor. Bu şekildeki tüm döner sermayeli okul ve kurumlar sayman (döner sermaye) kadrosu verilsin ve boş (münhal bulunan diğer saymanlıklarla birlikte ) olan diğer sayman kadroları ile birlikte atama duyurusuna çıkılarak adil bir sınavla tüm bu boş kadrolara atama yapılsın. Bunun için sizden girişimde bulunmanızı rica ediyoruz.

2. Sendikanızı yakından takip eden birisiyim. Bakanlıktan sayman kadrolarına sınavla adil bir atama yapılması isteyen yüzlerce kişi olduğunu yazılı olarak talep etmenizi rica ediyorum. 01 Temmuz 2021 itibariyle yeni yeni saymanlıklar kuruldu ve jet hızıyla bu işletmelere geçici görevlendirmeleri yapıldı. Hep torpil işliyor. Sizden ricam tüm boş merkez sayman kadroları ve geçici görevlendirme yapılan ve merkez saymanlık olmayan diğer saymanlıklar için norm kadro açılması akabinde bu kadroların tamamı için adil bir GYS açılması talebinde bulunmanız bu konuda mücadele etmeniz. Oldu bitti atamalar yapıldıkça insan kendini ötekileştiriyor hevesi umudu kalmıyor. Selamlar.

3. Burdur il MEM resmen kendini Bakanlık yerine koyarak yönetmelik çıkarmış; atama yönetmeliği. Başvuru için neymiş en az 1 yıl şeflik görevinde bulunmak, il sınırları içinden başvuru almak….. Yahu ne hallere geldik. Bunların tek sebebi biz eğitim çalışanlarını adam yerine koymamak. MEB memurlarına verilen değerin birer örneğidir bu tarz keyfi kurallarla yapılan atamalar . Burdur mu yalnız? Daha bir kaç il var böyle derme çatma şartlar koyarak atama yapan. Ha zaten çoğu kadrolar da sessiz sedasız el altından doldu bitti. Teşekkürler Ahmet Başkan. Başka da bu konuları gören yada görmek isteyen yok. Biliyor herşeyi ama görmezden geliyor. Nasıl olsa üyelerim bir şey bilmiyor deyip onlara ninniler masallar anlatarak kendilerine makam mevki sağlıyorlar.